Colors: Purple Color

V Srebrni niti ugotavljamo:

1. Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potrebujemo, a ne takšnega, kakršnega so danes potrdili po prvem branju v Državnem zboru.
2. Razočarani smo nad glasovanjem, ker ni zmagal razum, ampak všečnost in politične kalkulacije v predvolilnem času. Pomembna je le kljukica na plakatu – urejeno in ne resnično dober zakon.
3. Glasovanje je bilo norčevanje iz vseh 120 različnih deležnikov: stroke, civilnih in strokovnih združenj ter izvajalcev, ki smo dali številne pripombe. Upoštevanih pa je bilo bore malo.
4. V razpravi o Zakonu o dolgotrajni oskrbi v DZ prejšnji teden je večina poslancev in poslank ocenila, da zakon (še) ni dober. Pripravili naj bi dopolnila, kar je izjemno težko. Srebrna nit je 6. septembra 2021 poslala vsem poslanskim skupinam pripombe in ponudila, da jih pride obrazložit. Desus je takoj odgovoril, da ne vidi potrebe po srečanju, pogovorili smo se z NSI, SD, LMŠ in Levico.
5. Razmišljamo, da bi pripravili amandmaje, a se bojimo, da bodo amandmaji opozicije, ki bi jih pripravili v civilni družbi, zavrnjeni. Torej spet norčevanje iz vseh starejših, ki smo aktivni državljani in si želimo samo dostojno starost za vse, tudi tiste, ki so danes mladi in odločajo o nas.

Zakon bo vsakomur omogočil varen in dostojanstven konec življenja v krogu najbližjih, na kraju in v času, ki si ga izbere pacient.

docIzjava ZPPKŽ 14. 10. 2021140.50 KB

 

Za vsa pojasnila so na voljo podpisani (po abecedi):
Dušan Keber, Luka Mišič, Andrej Pleterski, Igor Pribac in Brigita Skela Savič.

 

Besedilo predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je objavljeno tukaj.

 

docZPPKŽ oktober 2021584.00 KB

Vprašanja, pripombe, želje za izjave, intervjuje, idr., prosimo, posredujte po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Uresničujemo obljube o pripravi zakona, ki bo pravno uredil pomoč pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ).
 
VABILO
 
Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zakon je rezultat več kot triletnega intenzivnega dela številnih strokovnjakov, združenih pod pobudo Andreja Pleterskega, enega od ustanovnih članov Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost.
 
Zakon bodo predstavili: Andrej Pleterski, Dušan Keber, Luka Mišič, Igor Pribac in Brigita Skela Savič.
 
Novinarska konferenca bo v četrtek, 14. oktobra 2021, 
ob 11. uri
v prostorih Narodne galerije, v Kavarni Lolita, Prešernova 24, Ljubljana.
 
Da bi predstavitev zakona lahko spremljali vsi zainteresirani, jo bomo prenašali po zoom povezavi.
 

Zoom Meeting:
https://us02web.zoom.us/j/89359738033?pwd=Rk1mSHgveWE2Y1RPMGs0MERFaXBTZz09

ID srečanja (Meeting ID): 893 5973 8033
Geslo (Passcode): 768493

Lep pozdrav, 
 
Biserka  Marolt Meden,
predsednica Društva Srebrna nit  
 
 

Arhiv novic