Petek, 20. maja, ob 12. uri v dvorani Celjanka 
Celjski sejem d.d.,  Dečkova cesta 1, 3000 Celje
 
Srebrna nit – Združenje za dostojno starost
 
Več obrazov starajoče se družbe
 

• Pogovor z Alenko Čurin Janžekovič o njenem življenju, ki ga je opisala v knjigi Sam bog naj jo bere, in o njeni odločitvi, da si bo sama izbrala, kdaj in kako se bo zaključilo njeno življenje. Pogovor z avtorico bo vodila Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti.

• Predstavitev osnutka Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in razprava o vsebini. Zakon bi omogočal možnost uveljavitve samostojne, avtonomne odločitve trpeče bolne osebe, da zaprosi za pomoč pri končanju življenja.
Sodelujeta Andrej Pleterski in Igor Pribac.


Alenko Čurin Janžekovič, upokojeno ravnateljico in učiteljico, je Slovenija spoznala preko odprtega pisma, ki ga je naslovila na zdravnike, javnost, odločevalce. Zaradi svoje bolezni, bolečine in upanja, da bi bila smrt dostojna za vse, je odločevalce zaprosila, da tudi v slovenski družbi razmislimo o evtanaziji ter jo uredimo s sprejetjem posebnega zakona, podobno kot so to že naredili v nekaj evropskih državah.
Nedavno je pri Založbi 5ka izdala še osebnoizpovedno knjigo, s katero ne le predstavlja svoje življenje, temveč daje misliti, da je potrebno o življenju, četudi napolnjenem z bolečino in omejitvami, razmišljati poglobljeno, ozaveščeno, racionalno ter iskati možne rešitve. Rešitve zase in za druge ljudi, ki se bodo v zgodbi prepoznali in morda z njo poistovetili. Misli Alenke Čurin Janžekovič, ki so že na voljo v knjižnicah in knjigarnah, je ubesedila Petra Škarja, knjiga pa opisuje pot od srečnega otroštva, samoizpolnitve v poklicu, do spoznanja življenjskega sopotnika, ljubečega odnosa s starši in na koncu spoznanja, da si v trenutku, ko bo življenje zaradi hudih bolečin postalo nevzdržno, zasluži dostojanstveno smrt.

 

Za udeležbo na dogodku je potrebna vstopnica za sejem Green Vita, ki jo obiskovalci kupite pri blagajni Celjskega sejma (pri vhodu na sejmišče).

Vstopnina za obiskovalce iz skupine Srebrna nit: znižana cena 4 evre

Vstopnico po znižani ceni, ki velja za vse dogodke v okviru sejma na dan 20. maja 2022, lahko kupite pri blagajni Celjskega sejma (vhod na sejmišče), tako da se evidentirate kot obiskovalci iz skupine Srebrne niti, članice in člani Srebrne niti pa jo dobijo brezplačno, če se do 17. maja 2022 prijavijo na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

 
 

Arhiv novic