Srebrna nit in Zveza potrošnikov Slovenije opozarjata na zlorabe starejših zaradi zavajajočih ponudnikov različnih storitev in nakupov 

Dandanes smo med drugimi problemi, ki se nanašajo na celostno skrb za starejše v vseh okoljih, priča tudi pojavu, na katerega nas opozarjajo zlasti sorodniki starejših: v domačem okolju so starejši, ki živijo sami ali so (običajno dopoldne) občasno sami doma, žrtev različnih akviziterjev in drugih oseb, ki jim skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nepotrebni nakup (raznolike zdravstvene pripomočke  in storitve, ki naj bi jim izboljšale počutje), skleniti eno ali več zavarovanj ali jih celo ogoljufati na različne načine oziroma jih okrasti. Akviziterji ciljajo na posebej ranljive skupine kot so zelo stari, psihofizično krhki in celo posamezniki z demenco.

S tem apelom želimo opozoriti tako starejše kot njihove bližnje, naj bodo pozorni na ta pojav, tako na telefonske klice distributerjev kot na obiske nepoznanih oseb pred domačimi vrati. Ob tem je starejšim včasih težko dopovedati, da je potrebno biti v hiši/stanovanju tudi podnevi zaklenjen in naj vrat ne odpirajo neznanim ljudem. Prav tako naj neznancev ne spuščajo v stanovanja, posebej če so sami doma. Poleg tega naj nikoli ne podpisujejo nobenih dokumentov, brez da bi jih najprej v miru prebrali in se posvetovali s sorodniki ali drugimi osebami.

Imamo primer, ko so gospo po vrsti klicali zastopniki več zavarovalnic in vsi z njo tudi sklenili zavarovanje. Prav tako so več starejšim po telefonu vsilili naročnino za časopis ali revijo, prodali zelo drage knjige, prišli na dom predstaviti »čudežna zdravila«, proti bolečinam vseh vrst, različne aparate in mnogo drugega. Vsote, ki jih starejši in /ali njihovi sorodniki potem plačujejo, so lahko zelo visoke.

Zbrali smo še nekaj primerov takšnih zlorab: merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, drugih parametrov zdravja oz. bolezni, prodaja vseh mogočih prehranskih dopolnil, mazil, zdaj celo proti-koronskih izdelkov(?), zdravilnih kamnov, različnih stimulatorjev; po telefonu so ponujali celo brezplačno cepljenje (in to doma!), sicer pa vse mogoče pripomočke za dom, kmečke pridelke, tja do kruha, ki je lahko še enkrat dražji od tistega v trgovini … seznama ni mogoče zaključiti, ker se pojavljajo nove in nove ponudbe, ljudje pa nasedajo.

Sorodniki so, če so starejši opravilno sposobni, nemočni in neuspešni v preprečevanju teh nakupov. Pogosto namreč ne vedo za 14-dnevni rok, v katerem imajo pravico odstopiti od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, ali pa, kako to pravico pravilno uveljavljati.

Zato za sorodnike starejših, ki so žrtev akviziterjev, pa morda sami niso več sposobni realne presoje ali si ne pustijo dopovedati, da je to za njih škodljivo, priporočamo nekaj možnosti ukrepanja:

  • s problemom naj sorodniki seznanijo osebnega zdravnika, morda bi bila ob hišnem obisku na to lahko pozorna patronažna medicinska sestra,
  • preko lokalnega društva upokojencev bi se dalo preveriti, ali deluje pri njih projekt Starejši za starejše, kjer vitalni starejši skrbijo za bolj nemočne člane, in so lahko na to pozorni,
  • sorodniki naj nemudoma preverijo, ali je že potekel 14-dnevni rok za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov (kamor uvrščamo prodajo na domu) in prodajalca pisno obvestijo o odstopu od pogodbe (več o tem je navedeno v priloženem info letaku),
  • ostanejo še prijava na Tržni inšpektorat, če gre za znano podjetje, ki po oceni sorodnikov krši zakonodajo, prijava na policijo ali prijava na drug ustrezen inšpektorat.

V vsakem primeru priporočamo samozaščitno vedenje starejših, da ne spuščajo v domove ali stanovanja napovedanih ali nenapovedanih neznanih oseb, saj je goljufij ali celo kriminalnih dejanj na tem področju preveč.

V skrbi za dostojno starost Srebrna nit podpira vse ukrepe, ki vodijo v bolj varno, kakovostno in prijaznejše življenje starejših, kljub izjemno zahtevnim časom ali prav zato.

Breda Kutin, predsednica ZPS
Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti                                       

Priloga: 
pdfPogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov - pravica do odstopa od pogodbe7.89 MB

Arhiv novic