Javno pismo

Vlada Republike Slovenije
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj

 

Ali bo država krepila javno mrežo institucionalne skrbi za starejše?

V Sloveniji 12.193 oseb čaka na sprejem v dom starejših.

Koalicijski partnerji so v koalicijsko pogodbo zapisali, da bodo do konca mandata zgradili 5 - PET javnih domov za starejše in dokončali investiciji v Vrtojbi in Osilnici. V ta namen so bila zagotovljena proračunska sredstva in obstajajo možnosti koriščenja sredstev EU.

Od podpisa koalicijske pogodbe je minilo več kot pol leta.

Zanima nas, kje bo država gradila pet javnih domov in kakšen je napredek pri zaključku investicij v Osilnici in Vrtojbi? Kako boste koristili EU sredstva za te namene?  V začetku oktobra načrtujemo nekaj okroglih miz na to temo in želimo poznati odgovore. 

Vrtojba je danes v državni lasti (DUTB). Jo bomo poceni prodali zasebniku, ki bo dobil koncesijo? Je zato minister Cigler Kralj  (21. 9. 2020 v DZ) rekel, da je objekt Vrtojba v izjemno slabem stanju? Bo dogovor, ali bo država kaj storila znan šele, ko bo zaključen razpis za 1.100 koncesij in bo »uradno« znano, da gre Vrtojba k zasebniku, ker bo ta dobil koncesijo?

Bo država krepila javno mrežo, ali je edina rešitev za vse čakajoče državljane samo razpis koncesij?

Uporabniki želimo nastanitev v javnem zavodu, kjer bo oskrba cenejša, po podatkih Računskega sodišča iz lanskoletne revizije v povprečju 28 odstotkov in kjer bomo imeli vsaj formalno vpliv skozi svet zavoda, ki ga pri koncesionarju ni.

S spoštovanjem,
Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti

 

docxOdgovor MDDSZEM DS Srebrna nit_23_10_20.docx157.31 KB

 

Arhiv novic